Dvousemestrální výuka kursu 9201 Řečtina zahrnuje gramatické výklady částí řecké morfologie a syntaxe a procvičování na přiměřeně obtížných cvičných větách vybraných z  Nového zákona. Na základě zvládnutí probrané gramatiky i slovní zásoby dokáže student překládat Nový zákon z originálu, což je předpokladem pro následné studium teologie Nového zákona.

Osnova (s klíčovými slovy): Futurum sloves plynných / Substantiva 3. deklinace (část) / Adjektiva 3. deklinace / Stupňování adjektiv 3. deklinace a jejich adverbií / Zájmeno tázací a neurčité / Zájmena ukazovací / Číslovky / Aorist slabý aktivní a mediální / Aorist silný aktivní a mediální / Aorist sloves plynných / Různosklonná adjektiva / Vazba genitivu absolutního s participiem aoristu / Aorist pasivní / Futurum pasivní / Věty podmínkové / Perfektum slabé a silné aktivní / Perfektum mediopasivní / Plusquamperfektum / Slovesa se zdvojkou iotovou / Slovesa ný-ová / Prostokmenný aorist / Participium a infinitiv v řečtině / Syntax pádů / Kapitoly ze syntaxe s přihlédnutím ke zvláštnostem novozákonní řečtiny.

Studijní literatura:

základní učebnice:

Přecechtělová M. –  Kopecká L. Řečtina pro teology. Praha : ETF UK, 2020.

slovníky:

Souček J. B. Řecko-český slovník k Novému zákonu. Praha : Kalich, 1997. ISBN 80-7017-025-5.

Tichý L. Slovník novozákonní řečtiny, Olomouc : Jiří Burget 2001. ISBN 80-902798-5-6.

ostatní:

Novum Testamentum Graece (ed. Nestle E. – Aland K.). 27. přepracované vydání, Stuttgart, 2006.

Muchnová D. Přehled starořecké gramatiky. Praha : Holman 2000. ISBN 80-85848-09-0.

Niederle J. – Niederle V. – Varcl L. Mluvnice řeckého jazyka. Praha : Vyšehrad, 1998. ISBN 80-7021-283-7.

 

Plán kursu:

V ZS a v LS probíhají vždy čtyři konzultace pro studenty kombinovaného studia. Každé z nich odpovídá jedna studijní opora ("téma"), celkem tedy osm studijních opor ("témat").

Orientační časová náročnost nastudování jednotlivých témat je 4 – 8 hodin. Po prostudování každého tématu student vypracuje všechna cvičení, jež jsou v něm zadána, a tato vypracovaná cvičení nahraje do odpovídající sekce tohoto kursu v moodlu. Následně vždy obdrží zpětnou vazbu v podobě klíče k řešení těchto cvičení.