Anotace kurzu:
Studenti rozvíjejí porozumění především čtenému textu a dále s ním pracují; pro jednotlivé lekce jsou připravovány tři druhy textů: odborný z literatury oboru sociální a pastorační práce, text aktuální (např. z webových stánek organizací, institucí či periodik) a text biblický.
Získají znalosti v oboru, naučí se přemýšlet o významu přečteného a mj. díky osvojení si odborného lexika budou schopni snáze přejít od receptivní fáze jazyka k produktivní: vyjádřit se k daným tématům písemně i ústně, reagovat na otázky a jinak rozvíjet diskusi.
Hlavní témata: Safeguarding, Asylum seekers, Senior Citizens/ Elderly, Homelessness, Unemployment, Addictions, Criminality, Prisoners, Social Justice in the Bible, Disabilities, Foster Care, Humanitarian Aid, ESF +, Social Security, Grants and Projects, History of Social Work.
Z pohledu Evropského jazykového portfolia budou disponovat jazykovými dovednostmi na úrovni B2.

Podmínky zakončení předmětu:

Prezence na cvičeních (alespoň 3krát v kombinované formě studia); splněné písemné úkoly v ZS i LS; zápočet v ZS: úspěšný test (min. 70 %); zkouška v LS: písemný test (min. 70 %) a prezentace zvoleného tématu s titulem literatury či odborného článku u zkoušky (četba 10 normostran souvislého odborného textu, písemný i ústní výstup).